`

Sol Og Skygge

Ndzuti heter den siste plata til saksofonist Ivan Mazuze, som betyr skygge på Xichangana (urspråk i det sørlige Afrika). I Afrika spiller sol og skygge gjerne motsatte roller av hva vi er vant med i Norge. Mens vi drømmer om sol og varme, handler det i Afrika ofte om å beskytte seg mot den stekende sola og finne skygge. Kontrasten er tydelig. Ivan Mazuze, som bor i Norge, har valgt denne tittelen for å presentere noen av sine tanker om sin kulturelle arv, ved hjelp av et moderne lydbilde.

På denne konserten vil dere få høre musikk og små fortellinger, som er basert på Ivans pågående studium av afrikansk tradisjonsmusikk.

Musikken kombinerer ulike stilarter fra det vestlige og sørlige Afrika. Viktige elementer i konserten vil være den funky bassisten  Jose Tomas og perkusjonisten Sidiki Camara, som bl.a. bidrar med å spille djembe, doundouns og talking drum.

Men afrikansk musikk er ikke bare tradisjonell. Den er også oppdatert, blandet opp på nye måter og i stadig utvikling. Improvisasjon – det å kunne spille solo på sparket og finne på musikk i farten – står sentralt i all jazzmusikk, og er like viktig i afrojazz. Mens vestlig jazz ofte henter referanser i europeisk og

amerikansk musikk, så har den sørafrikanske jazzen andre og gjerne lokale inspirasjonskilder. Kan dere høre noen forskjeller og likheter?

 

Ivan Mazuze: saksofoner, fløyte,  elektronik og vokal

Childo Tomas: el-bass, xigovia, mbira, elektronic og vokal

Sidiki Camara: Afrikanske trommer, Ngoni, Balafone og vokal